Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törenle TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerine verildi.
Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) Başkanı Prof.Dr.Muzaffer Şeker, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'deki bilim adamlarının gelecek hedeflerine bile yaklaştığını vurgulayarak, ödül alanlarını tebrik etti.
Sıra dışı bir dönemden bu geçiş salgını nedeniyle yeni bir tip koronavirüs (Kovid-19) 'a işaret eden Şeker, dünyanın en büyük ekonomileri hatta ekonomik salgın, ticari, psikolojik ve sosyolojik olumsuz etkilerini yönetmenin zor olduğunu söyledi.
Şeker, Türkiye'de yapılan sağlık yatırımlarında geçmiş dönemin sosyal güvenlik sisteminin ne kadar gerekli görüldüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Devlet alınan önlemleri garanti ediyor Toplumumuzun tüm katmanlarının bu süreci diğer ülkelerden daha az hissederek atlatmaya çalıştığını görmek bizi mutlu ediyor. Bu zorlu süreci bir an önce ve en az zararla aşmayı umuyoruz, Cumhurbaşkanımızın öncülüğündeki bilim ve bilim adamlarının rehberliği ve sağlık profesyonellerimizin özverili çabaları sayesinde … Salgının gölgesinde acil çözüm bekleyen sorunlar olduğunu belirten Şeker, küresel ısınma, çevre kirliliği, açlık gibi sorunların yaşandığını söyledi. sorun, yerinden edilmiş mülteciler, ülkeler ve toplumlar arasındaki ekonomik mücadeleler ve çarpıklıklar, internetin birey, aile, toplum ve devlet üzerindeki yıkıcı ve yıpratıcı etkileri. Krizle daha da mücadele ediyor.
Katıldıkları G-20 zirvesi Şeker Bilim-20'nin dip oluşumlarından olan Türkiye adına bu konulara ve çareyi akademinin gündeminde tutmaya çalıştıklarını aktararak Gelişmiş ülkelerden biri, bu sorunlara en duyarlı dünya liderlerinden biridir ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bilim adamlarına verdiği destekten dolayı teşekkür etti.
Bilimin ülkeler arasında acımasız rekabet ve hesaplaşma aracı olarak kullanıldığını vurgulayan Şeker, "Ülkemizin son dönemde milli ve yerli üretim kapasitemizi artırma çabaları, stratejik alanlara özel teşvikler yapıldı. Gelecek nesillerin acı için önemli yatırımları. TUBA insanlığın barış ve refahını yükselterek uluslararası arenada rekabet gücünü artırmak, daha sağlıklı ve güvenli bir toplum için, bilimsel çalışmalara, ulusal bağımsızlığımıza katkı sağlamak için çalışıyoruz. "dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof.Dr.Hasan Mandal, zorluklara karşı önemli mücadelelerin verildiği bu dönemde TÜBİTAK'ın birçok ülkeye örnek olabilecek stratejik yaklaşımları ile birçok yeniliği hayata geçirdiğine işaret etti. Dünya.
Bu zorlu süreçte, normal şartlarda uzun yıllar süren aşı ve ilaç çalışmaları başarıya ulaşıldığını ifade eden Mandal, "Bu aşıların çalışanlara değil, virüse karşı daha etkili ve güvenilir olacağını vurgulamak isterim. İnaktif aşı adayı, dünyamızın diğer inaktif aşılara göre daha etkili olması için geliştirildi. "dedi.
Mandal, kaynak verimliliği konusunda Avrupa Yeşil Mutabakatı da buna göre daha yüksek geleceğe erişim sağlayacaklarını söyledi. 2020
Avrupa Komisyonu Türkiye Raporu, Türkiye Bilim ve araştırma faslı için hazırlıkların çok ilerlemiş olduğunun ifade edildiğini belirten Mandal, "Artık teknolojiyi takip eden değil takip eden bir ülke olduk. 57 yıldır olduğu gibi. Önümüzdeki yıllarda bilim adamları, üniversiteler, öğrenciler, gençler, araştırmacılar ve özel sektör için en önemli ve güvenilir çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz. ”Konuşmaların ardından TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri, Başkan tarafından sahiplerine verildi. Erdoğan.
TÜBİTAK 2020 Bilim Ödülleri, temel bilimler alanında Prof.Dr.Mustafa Soylak ve Prof.Dr.İsmail Türkan, Prof.Dr.Özgür Barış Akan ve Prof.Dr.Hilmi Volkan Demir tarafından alındı. Mühendislik bilimleri ve Prof.Dr.Cengiz Sinan Özkan TÜBİTAK Özel Ödülü'nü aldı.
Temel bilimler alanında teşvik ödülleri, mühendis alanında Dr. Bilge Baytekin, Dr.Öğr.Üyesi Ferdi Karadaş tarafından verildi. g bilimler Prof. Dr. Sinem Çöleri, Doç. Erşahin, Doç. Dr. Mustafa Serdar Önses, Prof.Dr.Hakan Usta, Sağlık bilimleri alanında Prof.Dr. Elif Çadırcı, Doç. Aydan Dağ, Doç. Selim Erdem Ay taç, Prof. Dr. Mehmet Efe Biresselioğlu, Doç. Dr. Emre Selçuk, Öğr. Gör. Gaye Soley.
Bilimsel Telif Hakkı Çalışma Programı (TESEP) kapsamında Doç. Dr. Evren Küçük ve Fatma Betül Altıntaş mansiyon ödülüne layık görülürken, Prof. Dr. Alp Can sağlık ve yaşam bilimleri alanında Doç. Dr. Ersin Erdoğan ve Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan sosyal bilimler alanında ödüllendirildi.
Ar. Görmek. Kübra Fettahoğlu, Fuat Sezgin Özel Ödülü, Dr. Ömer Gezer Halil İnalcık Özel Ödülü'nü aldı.
TÜBA Üstün Genç Bilim İnsanı (GEBİP) Ödülleri Doç. Dr. Serdar Akbayrak, Doç. Dr. Yaşar Akdoğan, Dr. Ghaith Makey, Dr. Korhan Özkan ve Doç. Dr. Rifat Onur Umucalılar, mühendislik bilimleri alanında Doç. Dr. Abdullah Aksu, Doç. Kamil Boratay Alı, Prof. Dr. Ahmet Can Altunışık, Prof. Dr. Necip Atar, Dr. Ayşegül Doğan, Doç. Dr. Ozan Erdinç, Doç. Aysel Kantürk Figen, Prof. Dr. Yusuf Kaynak, Dr. Savaş Taşoğlu ve Doç. Dr. Hüseyin Cumhur Tekin, Sağlık Bilimleri Uzmanı. Güneş Güner, Doç. Dr. Zerrin Sezgin Bayındır ve Doç. Dr. Fatma Sezer Şenol Deniz, sosyal bilimler alanında Doç. Dr. Mustafa Oğuz Afacan, Dr. Muhammet Zahit Atçıl, Dr. Hasan Çolak, Dr. Eliza Gheorghe, Doç. Dr. Hulusi Kafalıgönül, Dr. Mert Moral, Dr. Betül Özbay, Doç. Dr. Ahmet Şensoy ve Dr. İhsan Efe Tokdemir kabul edildi.
Direk çalışmaları ödülleri Prof. Dr. Mehmet Gökhan Halıcı, Prof. Dr. Didem Özçimen, Doç. Burcu Özsoy ve Prof. Dr. Cengiz Yıldırım, sosyal bilimler ve beşeri bilimler kategorisinde TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri'ni kazandı. Wael B. Hallaq, sağlık ve yaşam bilimleri kategorisinde Prof. Dr. Murat Günel, Fen ve Mühendislik Bilimleri kategorisinde Prof. Dr. Erik Jeppesen ve Prof. Dr. Okyay Kaynak ödüllendirildi.