Yurtiçi aşı üretim çalışma kapsamı, Türkiye'de Adıyaman'da kurulan en yüksek biyogüvenlik seviyesi BSL-4 laboratuvarlarına sahip olacaktır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, "Aşı üretimine özel bir sektör firmasının altyapısı uygun hale getirildi." Gözlerinden takip edilen TÜBİTAK-Kovid, Türkiye Platformu çerçevesinde yapılan 19 çalışmaya çevrildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2021 yılında Adıyaman'ın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan sürdürdüğü projenin ilk aylarında aşı geliştirme çalışmalarını kentte yapan Vetal AŞ'yi ziyaret etti, Türkiye'de çoğu biyogüvenlik seviyesi BSL-4 olacak Laboratuvarının yapımında incelemelerde bulundu.
"Hayvan denemeleri tamamlanan aşılarımızın dosyası Sağlık Bakanlığına teslim edildi. Bakanımızın öncülüğünde gerekli incelemeler süratle yürütülüyor. Çok kısa sürede Faz-1'e geçeceğimize inanıyoruz. Mevcut muayene süreçleri bir an önce tamamlandığı sürece Faz-1 ve Faz-2 aşamalarında kullanılacak aşılar Vetal gibi önemli tesislerde üretilebilsin Kısa sürede insan denemelerine başlayabileceğimize inanıyoruz. zaman. "
" Selçuk Üniversitesi'nden Prof.Dr.Osman Erganiş de Vetal ile yaptığı çalışmada hayvan deneylerinde son noktaya ulaştı. Sonraki aşamada dosyalarını Sağlık Bakanlığımıza sunacak. Platformumuzda 3 aşı projesinde klinik aşama çalışmaları.Elbette bu aşıların seri üretimi kadar geliştirilmesi de çok önemli.Bu firmalar altyapıya sahip, tüm seyahatlerimizi Türkiye'de üretebiliyoruz.Vetal de önemli bir ca ndidate. Buradaki tesisimiz, Sağlık Bakanlığımızın izni ile insan aşısı üretimi için çok rahat kullanılabilecek bir tesis. Sağlık Bakanlığımızla da toplantılar yapıyoruz, ekipler burayı ziyaret etti ve inceledi. Belgelendirme çalışmaları tamamlandıktan sonra, burada insanlar üzerinde deneme aşamasından gelen aşımızı üreterek yeni bir aşamaya geçmek istiyoruz. "
Türkiye, tüm dünyada Kovid-19 gibi tüm aşılara karşı etkili olacak çalışmalarını hızla sürdürüyor. Türkiye Platform Bilim adamları çatısı altında, aşı ve ilaç dahil 17 proje üzerinde çalışan TÜBİTAK Kovid-19, almak için çabalıyor. Bu çalışmalardan biri Adıyaman'da yapılıyor.
TÜBİTAK ve Vetal işbirliği ile yeni tip koronavirüsle mücadele çerçevesinde çalışmaların yürütüldüğü fabrikada yapılan incelemelerin ardından açıklama yaptı. Bakanlar Varank, veteriner aşılarını, Türkiye'nin en iyi üretim altyapısına sahip şirketlerinden biri olan Adıyaman'dan, biyogüvenliği 17 laboratuvara sahip olduğunu belirterek,
yerel ve ulusal aşılarını kamuoyuna sunmak istediklerini vurguladı Varank, "Ümit ediyorum ki aşılarımız ülkemize şifa üretebilir ve vatandaşlarımıza hizmet edebilir, aşılama konusunda Sağlık Bakanlığı ile koordineli çalıştıklarını belirten çalışmalar, Varank şunları söyledi:
Vetal firmasının veteriner aşıları ihraç ettiğini belirten Varank, firmanın Adıyaman Üniversitesi ile antiserum çalışmaları da yaptığını belirtti.
Varank, aşı geliştirme çalışmaları kapsamında 2 projede hayvan deneylerinin tamamlandığını belirterek şu bilgileri verdi:Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'a yaptığı ziyarette BSL'nin yapımı ile ilgili yetkililerden bilgi alan Bakan Varank, -Ölümcül mikropların halk sağlığını ve çalışanlarını riske atmadan güvenli bir şekilde araştırılması için geliştirilecek 4 laboratuvar Cumhurbaşkanı Prof.Dr.Hasan Mandal, AK Parti Adıyaman Milletvekilleri Ahmet Aydın, Halil Fırat, Yakup Taş ve Fatih Toprak ve Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Mehmet'e Turgut eşlik etti.
Kovid-19, Türkiye sınırlarına girerken önemli tedbirler aldıklarını hatırlattı Varank, bu kapsamda TÜBİTAK Kovid-19, Türkiye Platformunu oluşturduklarını söyledi.
'da önemli adımlar attıklarını vurgulayarak
aşı projesi Varank, "TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında başlattığımız aşı ve ilaç geliştirme projelerimiz büyük bir kararlılıkla ve bilim adamlarımızın üstün gayretleriyle devam ediyor." ifadesini kullandı.