Cuma gününden itibaren Avrupa ve Orta Doğu turuna çıkacak olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da ziyaretleri kapsamında İstanbul'a gelecek. Pompeo'nun açıklanan programında, İstanbul'da sadece Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüşeceği belirtildi. ABD'nin Bartholomeos ile görüşmesine ilişkin açıklamasında yapılan açıklamaya Türk Dışişleri tepki gösterdi. Voice of America'da yer alan habere göre; ABD Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayınlanan Pompeo programında, ABD Dışişleri Bakanı'nın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Dışişleri Bakanı Drian ile Paris'te görüşeceği belirtildi. Fener, Rum Patriği Bartholomeos ile görüşecek.
Açıklama "Bakan Pompeo, Ekümenik Patriği Bartholomeos'la Türkiye'ye bölge ve inanç meseleleri ve dünya çapında din özgürlüğü konusundaki güçlü duruşumuz ve desteğimizi görüşün" denildi. Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ve ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye'deki resmi meslektaşları ile görüşme programına katılmamasına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Gürcistan'daki Pompeo programlarının devamı Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvil, Başbakan Giorgi Gahari, Dışişleri Bakanı Davit Zalkali YENİ Ortodoks Kilisesi Patriği II. Ilia ile görüşecek. İsrail'deki ziyaretlerine devam edecek olan Pompeo, burada Başbakan Netanyahu ile görüşecek. Pompeo daha sonra Körfez ülkelerindeki temaslarına devam edecek. ABD Dışişleri Bakanı, Birleşik Arap Emirlikleri'nde Abu Dabi'de Veliaht Prens Muhammed Bin Zayd, Katar'da Emir Tamim bin Hamid Al Tani ve Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman Al Tani ve Suudi Arabistan'da Veliaht Prens Muhammed bin Selman . birlikte gelecek. bilgilere göre
AAA'nın aktardığı Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Al, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ziyaretle ilgili sorulan sorulara verdiği yazılı yanıtta, ABD Dışişleri Bakanlığından dün yaptığı açıklamada, Pompeo bölgedeki bazı ülkeler de çerçevede Ziyaretin, Fener Rum Ortodoks Patriği'yl de nosyonunu kapsayan ve bu röportajda "Türkiye ve bölgedeki dini meselelerin ele alınmasına, tüm dünyada din özgürlüğü konusunda güçlü bir duruşun ABD genelinde vurgulanacağı, "ile ilgili ifadeleri hatırlattı.
Misafir yabancı devlet adamları, dini cemaatlerle bir araya gelmede esasen bir dezavantaj görüp görmediğini belirten Al, ziyaret ettikleri ülkelerin temsilcileri, aslında asırlardır evlerinde bulunan birçok farklı inanç ve bu konuda dünyada özel bir konuma sahip Türkiye'yi ziyaret ediyor. Bu ülkedeki çeşitli toplulukların temsilcileriyle her zaman istedikleri gibi, günümüzdeki yabancı konuklar görüşleri anımsatmaktadır.
Aksoy, sözlerine şöyle devam etti:
"Öte yandan, Türkiye'de din özgürlüğü konusunda özellikle son 20 yılda kaydedilen ilerleme iyi biliniyor. Din dünyası başta Müslümanlar olmak üzere pek çok yerde Azınlıklar ibadetlerini elverişsiz koşullarda ve tehdit altında yapmak zorunda kalırken, Gayrimüslim vatandaşlarımız ülkemizdeki dini yükümlülüklerini özgürce anlayabilmekte ve farklı inançlara sahip vatandaşların ibadet özgürlüğü korunmaktadır, bu nedenle ABD Dışişleri Bakanı'nın ülkemizi ziyaretine ilişkin açıklamasında kullanın.Söz konusu ifadeler son derece önemlidir. Üstelik ABD'nin önce aynaya bakması ve kendi ülkesindeki ırkçılık, İslamofobi ve nefret suçları gibi insan hakları ihlallerine karşı gerekli hassasiyeti göstermesi daha doğru olacaktır. " iki ülke arasındaki küresel konularda işbirliğini artırmak.