TÜBİTAK MAM öncülüğünde Kocaeli'de kurulan ilk "Atık Pil Geri Dönüşüm Tesisi" ile atık piller geri dönüştürülecek ve elektrikli araçlar için pil üretimine katkı sağlanacak. İşte yeni tesisle ilgili detaylar …
Apple'ın geri dönüşümünü gönderen cihazlar sattı!
Elektrikli araç aküleri üretime katkı sağlayacak
Anadolu haber ajansının bildirdiğine göre, Avrupa Birliği'ndeki projelerin desteğiyle hayata geçirilen Türkiye'nin Bilimsel ve Teknik Araştırma (TÜBİTAK) bataryası ve Geri Dönüşüm Tesisi tarafından elde edilen kobalt sülfat, elektrikli araçların bataryalarının hammaddesini oluşturacak. Bu adım, ekolojik ve ekonomik açıdan önemli bir kazanç yaratacaktır.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kimya Teknolojileri Enstitüsü tarafınca 3 bin metrekarelik Kartepe'de 8 bin metrekarede kapatıldı Exitcom Geri dönüşüm tesisi, pil ömrü tamamen elektronik olarak Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak dönüştürülecek.
ilk hedef:Yıl 3 bin ton
Türkiye'nin de yaklaşık 5 bin 2035'le birçok Avrupa ülkesinde elektrikli araçlara yakın olduğunu ve dünyada elektrikli araçlara geçiş yapılacağını Exitcom geri dönüşüm Genel Müdürü Murat Ilgar, şunları söyledi:
"Batara'nın hammaddesi bu aletler çok önemli. Bunlar arasında Türkiye dışından yurtdışından gelenler de var. Ülkemizde bazı büyük kuruluşlar pil üretimine start verdi. Önümüzdeki dönemde bu ham maddeye ihtiyaç duyacağını düşündük. Şu anda konu ile ilgili iki AB projesi aldık.Kurduğumuz pilot tesis olan konu için ilgili Çevre Bakanlığı'ndan gerekli izinleri alıyoruz.Yakın zamanda ana tesisimizde faaliyete başlayacağız. geri dönüştürün ve buradan gelen hammadde ile piller üretilecek. Bu hammaddeleri lityum kobalt sülfat ile ülkemizde üretip ekonomiye kazandıracağız. "