Van'da yerel bir yazılım firmasının geliştirdiği yerli 'akıllı maske'nin seri üretimi için hazırlıklar tamamlandı. Şirketin genel müdürü Mustafa Çalış, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar modüler yapıya sahip bir maske yok çünkü bu maske verileri alıp merkeze iletebiliyor” dedi. Çalış, “Dünyanın pek çok yerinde birçok sektöre hitap eden bir maske hazırladık. "Fabrikalar, itfaiye istasyonları, laboratuarlar ve hastaneler gibi birçok sektörde kullanılabilecek bir yapıya sahip. Oğlum fikir verdi, ben uyguladım."
Akıllı maskenin üretim aşamasını DHA'ya anlatan Mustafa Çalış, “Bu maske için 10 kişilik bir ekip çalıştı. Ekibimiz Van'da. Doğunun kalkınması için de yatırım yapan bir firmayız. Bu yüzden maskemiz Van'da hazırlandı ve geliştirildi ”dedi. Çalış, “Fikir biraz ilginç olacak ama 11 yaşındaki oğlum Muhammed Emin'den geldi. Pandemi süreci daha yeni başlarken, 'Baba, bir maske tasarlamak istiyorum. "Alnımızda mutluluğumuzu ölçen bir maske yapmak istiyorum." Maskenin verileri merkeze ilettiğini belirten Mustafa Çalış, “Dünyanın hiçbir yerinde bu kadar modüler yapıya sahip bir maske yok çünkü bu maske verileri alıp merkeze iletebiliyor. Örneğin bir madende çalışan bir kişi zehirli gazla karşılaştığında ya da tansiyonu düştüğünde ya da ateşi yükseldiğinde bu bilgi kendi telefonuna gelir ve aynı zamanda kişinin hayatını kurtarması açısından son derece önemlidir. internet üzerinden şirket merkezine ulaşarak can güvenliği. Dedi.
Firma Genel Müdürü Mustafa Çalış, “Akıllı maskeyi dünyada ilk defa modüler yapıda tasarladık. Mayıs ayında bu maskenin patentini aldık. 31 Mart tarihinde Van Teknokent'te ürünün proje girişini Sanayi Bakanlığı'na yaptık. Projemiz 6 aylık bir süre sonra seri üretime geçmiştir. Dünyanın birçok yerinde birçok sektöre hitap eden bir maskedir. Bu maske; Madencilik sektörü, kimya fabrikaları, itfaiye istasyonları, laboratuvarlar ve hastaneler gibi birçok sektörde kullanılabilecek bir yapıya sahiptir ”dedi.
Veriler anında merkeze iletilir
Modüler akıllı maske; Ağız maskesi, gözlük, dijital sayaç ve nano kapak olmak üzere 4 parçadan oluşur. Parçalar birlikte veya ayrı ayrı kullanılabildiği gibi, numaralı gözlük takanlar için de maskenin gözlükleri değiştirilebilir. Teklink Telekom A.Ş. Ş. Tarafından tasarlanan akıllı maske Önümüzdeki günlerde farklı sektörlerde kullanılmak üzere seri üretime başlayacak. Kömür ve madenlerde, itfaiyecilerde, kimya fabrikalarında, laboratuvarlarda, petrol şirketlerinde ve hastanelerde kullanılabilir. Yangın nabzı ve gerginliği ile atılan adım, ortamdaki zehirli gazı ölçerek kurulan internet ağı üzerinden merkeze bilgi verebilecek.
"Babama bir fikir verdim"
“Kimya fabrikalarında çalışan personel için, itfaiye sırasında yangın çıktığında hayat kurtarmak veya çalışma hayatını kurtarmak için. Koronavirüs nedeniyle laboratuvarlarda, petrol şirketlerinde veya hastanelerde birçok sektörde kullanılabilen ve dünyada ilk kez tarafımızdan tasarlanan bir ürün olan itfaiyecilerin durumunu öğrenmek adına, yerli ve milli bir ürün olarak ülke ekonomisi. Şirketin Genel Müdürü Mustafa Çalış'ın 11 yaşındaki oğlu Muhammed Emin Çalış, “Babama 'Alnımızda mutluluğumuzu ölçen akıllı bir maske olsun' dedim. Babama bir fikir verdim. Babam da bunu maske olarak yaptı. İlk aklıma mutluluk geldi. Sonra aklıma geldiler. Sonra onu babamla geliştirdik. Projede de emeğim var. Ona babamın hayata geçirdiğini söyledim ”.