NASA asteroit uzmanı Paul Chodas'a göre, Dünya'ya yaklaşan ve bir asteroit olduğu tahmin edilen nesne aslında eski bir roket. Söz konusu nesnenin, Eylül 1966'da fırlatılan ve Surveyor 2'yi Ay'a iten Centaur üst kademe roketi olduğu tahmin ediliyor.
NASA asteroit uzmanı Paul Chodas, gelecek ay geçici olarak Dünya'nın yörüngesine girecek olan bir asteroit olduğu düşünülen şey hakkında ilginç bir şey keşfetti. Görünüşe göre asteroit olduğu düşünülen nesne aslında bir asteroid değil. Chodas, nesnenin 54 yıl önce başarısız bir Ay inişinden kalma eski bir roket olduğunu düşünüyor. Chodas, 2020 SO'nun Eylül 1966'da Ay'a fırlatılan Surveyor 2'yi fırlatan en üst seviye Centaur roketi olduğunu tahmin ediyor. Normalde, üst kademe roketinin Ay'ı geçmesi ve yolculuğunu Güneş etrafındaki yörüngede bitirmesi gerekiyordu. Söz konusu nesne, Hawaii'de, Dünya'ya yönelik potansiyel olarak riskli asteroitleri aramakla görevlendirilmiş bir teleskop tarafından keşfedildi. Nesnenin boyutlarının 6-12 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.
Nesne tipik bir asteroidden farklı davranır:
İlginç keşfinden bahseden Chodas, dikkatini çeken şeyin, nesnenin Güneş'in etrafında neredeyse dairesel olması olduğunu söyledi ki bu bir asteroid için çok sıra dışı. Yörüngede hareket etmesi gerektiğini söylüyor. Ancak cismin Dünya ile aynı düzlemde olması ve bir asteroid için yavaş sayılabilecek saatte 1500 mil hızla Dünya'ya yaklaşıyor olması Chodas'ın dikkatini çeken diğer detaylar arasında. Halen bilinmeyen nesne Dünya'ya, gökyüzüne yaklaşmaya devam ederken. Bilim adamları ayrıca yörüngesinin haritasını çıkarabilecek ve radyasyonun ve Güneş'in termal etkileriyle ne kadar uzaklaştığını belirleyebilecekler.