Hyundai nihayet yeni elektrikli crossover Ioniq 5'in kapağını kaldırdı. Ioniq 5, şirketin elektrikli araç markası olarak kurduğu Ioniq'in ilk ürünü.
Hyundai 45 konseptinin seri üretim versiyonu olarak tanımlayabileceğimiz Ioniq 5, gövde tasarımında kendine özgü detaylarıyla dikkat çekiyor. Oldukça sade tasarlanmış araçta göz yorucu detaylardan kaçınıldı. Ön tarafta Opel'in yeni Vizor tasarımına benzer bir düzen kullanılmış. Bu alanda Parametric Pixel farlar dikkat çekiyor. Kapılarda tampondaki keskin çizgiler devam ediyor. Ioniq 5'te aerodinamik odaklı 20 inçlik jantların kullanıldığını görüyoruz. Türbin tasarımlı çift tonlu jantların yanı sıra bu alanda kapı içine gömülü tutamaklar dikkat çekiyor. Ioniq 5'in arkasında, aracın daha sportif görünmesini sağlayan bir bagaj spoyleri ve öndeki gibi uzunluktan uzanan Parametric Pixel stopları bulunuyor.
Ioniq 5 ilk bakışta bir hatchback gibi görünse de boyutlar bize gerçeği anlatıyor. Zira aracın uzunluğu 4635 mm, genişliği 1890 mm ve yüksekliği 1605 mm. Dingil mesafesi, şirketin büyük SUV modeli Palisade'den 100 mm daha fazla olan 3000 mm olarak açıklandı. Bu sayede sürücü ve yolcuların ferah bir yaşam alanı ve bol bagaj hacminin keyfini çıkarması hedefleniyor. Ioniq 5'in 531 litrelik bagaj hacmi, arka koltuklar katlandığında 1600 litreye çıkıyor. Arka koltuklar daha pratik bir kullanım için 6:4 oranında katlanabilir ve 135 mm öne kaydırılabilir. Ayrıca Ioniq 5 tamamen elektrikli bir otomobil olduğu için ön motor bloğundan kalan alanda 57 litre depolama alanı (AWD versiyonlarında 24 litre) bulunuyor. Ioniq 5'in, şirket tarafından elektrikli araçlar için tasarlanan Electric-Global Modular Platform (E-GMP) üzerine inşa edildiği de unutulmamalıdır. Gövde tasarımının tek ve akıcı anlayışı, Ioniq 5'in konforlu kabininde de görülüyor. Sürücünün hemen önünde, yan yana 12 inçlik dijital ekran ve multimedya ekranları bulunuyor. Ayrıca Hyundai için bir ilk olan Ioniq 5, artırılmış gerçekliğe sahip bir head-up display (AR HUD) da bulunuyor. Aynı zamanda uyluk desteğine de sahip olan ön koltuklar, eğildiğinde sürücü ve ön yolcu için mükemmel bir dinlenme yeri haline geliyor.
Ioniq 5'in orta konsolu, sürücünün talebi üzerine ileri geri kaydırılabilir. Bu sayede kabinde esneklik sağlarken, dar bir alana park edildiğinde sürücünün sağ kapıdan rahatlıkla çıkabilmesi hedefleniyor. Konsol hareket ederken, vites kolu direksiyon simidinin hemen arkasında konumlanıyor. Kabindeki diğer özellikler arasında 15W kablosuz akıllı telefon şarjı ve USB bağlantı noktaları yer alıyor. Ayrıca yaşam alanını daha ferah hale getirmek için geniş bir panoramik cam tavan dahil edilmiştir.
Ioniq 5, güç aktarım organları olarak farklı konfigürasyonlar sunar. Standard Range adlı versiyonda 58 kWh pil kullanılmaktadır. Bu versiyon, dört tekerlekten çekişli (AWD) veya arkadan çekişli (2WD) olarak seçilebilir. AWD versiyonu, toplam 173 kW güç ve 605 Nm tork üreten iki elektrik motoruna sahiptir. Bu modelin 0-100 km / s hızlanması 6.1 saniye sürüyor. 2WD versiyonunda 125 kW güç ve 350 Nm tork üreten bir elektrik motoru kullanılmıştır. Bu versiyonun 0-100 km / s süresi 8,5 saniyedir.
Ioniq 5, 72.6 kWh pil ile donatılmış 'Uzun Menzilli' versiyonda da mevcuttur. AWD ve 2WD seçenekleri de bu sürüm için mevcuttur. Uzun menzilli AWD versiyonu 225 kW güç ve 605 Nm tork üreten elektrik motorlarına sahiptir. Bu modelin 0-100 km / s hızlanması 5.2 saniyedir. 2WD seçeneğinde, arkada 160 kW güç ve 350 Nm tork üreten bir elektrik motoru bulunur. Bu versiyonun 0-100 km / s değeri 7,4 saniye olarak açıklandı. Ioniq 5 tarafından sunulan en uzun menzil 480 kilometredir (72,6 kWh pil + 2WD). Diğer versiyonların yelpazesi henüz açıklanmadı.
Ioniq 5'in platformu hem 400V hem de 800V şarj altyapılarını destekler. Akünün yüzde 10'dan yüzde 80'e 350 kW'lık bir şarj cihazı ile ulaşması 18 dakika sürüyor. Bu, Ioniq 5 kullanıcılarının sadece 5 dakikalık şarjla 100 kilometre menzile ulaşabilecekleri anlamına gelir. Ioniq 5 ayrıca V2L işlevselliğine sahiptir. Bu, kullanıcıların araç içerisinde bulunan batarya ile bisiklet, scooter veya kamp malzemeleri gibi elektrikli cihazları 3,6 kW ile şarj etmelerine olanak tanır.
Son olarak, Ioniq 5, Hyundai SmartSense adlı gelişmiş bir sürücü destek sistemine sahiptir. Söz konusu crossover modeli, Karayolu Sürüş Asistanı 2'ye sahip ilk Hyundai modelidir. Ek olarak, önden çarpışma önleme yardımı, kör nokta çarpışma uyarı sistemi, akıllı hız sınırı asistanı, sürücü dikkat uyarısı ve uzun far asistanı gibi birçok özellik bulunmaktadır.
Ioniq 5, bu yılın ilk yarısında bazı pazarlarda satışa sunulacak. Arabanın fiyatı henüz belli değil.