Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, endeks ocak ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 5,89, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30,49 ve 12 aylık ortalamalara kıyasla yüzde 39,58 artış gösterdi. Bu artışla birlikte, yıllık Tarım-GFE, Haziran 2023'ten bu yana son 19 ayın en düşük seviyesine ulaştı.
Ana Gruplarda Yaşanan Artışlar
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 5,95, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi ise yüzde 5,56 oranında yükseldi. Geçen yılın aynı ayına kıyasla ise tarımda kullanılan mal ve hizmetler endeksi yüzde 29,02, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetler endeksi yüzde 39,58 artış kaydetti.
Alt Gruplardaki Değişimler
Yıllık Tarım-GFE'ye göre 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup ise daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık bazda artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 21,43 ile enerji ve yağlayıcılar, yüzde 21,66 ile tarımsal ilaçlar olarak kaydedildi. Buna karşılık, yıllık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 50,09 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 49,13 ile diğer mal ve hizmetler oldu.
Aylık bazda ise 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en düşük olduğu alt gruplar yüzde 1,96 ile bina bakım masrafları, yüzde 2,15 ile tarımsal ilaçlar olarak hesaplandı. Diğer yandan, aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 32,87 ile veteriner harcamaları, yüzde 19,79 ile diğer mal ve hizmetler olarak kayıtlara geçti.
Bu veriler, tarım sektöründe maliyetlerin artmaya devam ettiğini ve çiftçilerin üretim süreçlerinde karşılaştıkları zorlukların arttığını gösteriyor. Uzmanlar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için girdi maliyetlerindeki artışın kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.