Ticaret Bakanlığı, çevrimiçi alışveriş için yeni düzenlemeler getirmeye hazırlanıyor. Kanunla birlikte telefon, mail veya internet üzerinden satış yapan üreticilerin sorumlulukları artacak.
Ticaret Bakanlığı, çevrimiçi ve telefonla alışveriş için yeni düzenlemeler getirdi. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, düzenleme tasarısı uzaktan satış yapan üreticilere yeni yükümlülükler getirirken, online satış platformlarının üzerindeki yükü de azaltacak. Bu noktada uzaktan satış yapan üreticilerin bir müşteri temsilcisi ataması ve bu temsilcinin iletişim bilgilerini kargo üzerine yazması gerekecektir. Ürünlerin satıldığı çevrimiçi platformlar, platformlarında satılan ürünlerin güvenli olup olmadığını araştırmak zorunda olmayacak.
Yeni düzenleme ile ne geliyor?
Yapımcıları neler bekliyor?
Uzaktan satış yapan üreticilerin her biri bir müşteri temsilcisi atayacak ve bu temsilcilerin iletişim bilgileri kargonun üzerine yazılacaktır. Yetkili temsilci, ürünün uygunluğunu gösteren gerekli bilgi ve belgeleri muayene kuruluşlarına sunacak, riskli ürünü tespit etmesi halinde bildirimde bulunacaktır. Temsilcinin adı, unvanı, tam adresi ve iletişim bilgileri; Ürün üzerinde, ambalajında, koli üzerinde veya gönderilecek belgede yer alacaktır.
Platformları neler bekliyor?
Elektronik ticaret ortamı sağlayan web siteleri (Hepsiburada, Gittigidiyor, N11 vb.) Platformda satış yapan firma veya şahıslar tarafından sağlanan içeriği kontrol etmek, içerikte yer alan ürünlerin güvenli ve teknik düzenlemelere uygun olup olmadığını araştırmak zorunda olmayacaktır. Aracı platformlar, satışta uygunsuz bir ürün tespit ederlerse içeriğe erişimi engelleyebilir. İhlal eden firmaların satış platformundan bakanlık ve yetkili kuruluşlar tarafından bloke edilebilir.
İnceleme yetkili merkezler aracılığıyla yapılacaktır:
Yetkili kontrol merkezleri; Telefon, e-posta veya internet kanallarından satılan ürünler üzerinde denetim yapacak. Uluslararası platformda yer alan ihlal ve veri tabanı Türkiye'de bloke edilecek ve güvensiz ürünlerin Türkiye pazarına sunulacak. Denetim kurumları, internet üzerinden satılan ürünleri örnekleyip test edebilecek, firmalardan bilgi isteyebilecek. İnternette satılan sakıncalı ürünlere erişim Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) aracılığıyla engellenebilir ve gerektiğinde TV reklamlarının durdurulması istenebilir.
hizmetler
Türk Türk servisi, fiyatlandırma, ödeme ve TL bazında Türkiye'deki tüketicilere sevkiyatı yapılan tüm platformlar düzenleme kapsamında olacak. Türkiye'de kurulmuş işletmeler varsa online satış organizasyonları bu kapsamda bir servis sağlayıcıya Türkiye'de kurulması gerekmektedir. Yabancı çevrimiçi satış şirketleri bu düzenlemeden muaf olmayacaktır. Ürünlerini internet üzerinden veya telefonla pazarlayanlar, ürünlerde bulunması gereken uyarı ve işaretleri reklamlarında görsellerle yansıtacaklar. Telefonla satışlarda bu bildirimler sözlüdür; Yazılı iletişim (e-posta vb.) İle yapılan satışlar yazılı olarak belirtilecektir.
"Elektronik Ticaret Merkezi Destek ve Bilgi Sisteminin Piyasa Gözetimi ve Kontrolü"
İnternet vb. Medyadan yapılan satışların kontrolü için “Elektronik Ticaretin Piyasa Gözetimi ve Kontrolü Merkezi Destek ve Bilgi Sistemi” kurulacaktır. Bu sistem, şikayete bakılmaksızın pazarla ilgili ihlalleri tespit edecektir. Yeni elektronik ticaret platformları, elektronik ticarette moda ve trendler, internet forumları, tüketici şikayetleri, elektronik ticarette gelecekte popüler olabilecek ve riskli olabilecek alanlar sistem üzerinden belirlenecek ve izlenecektir.