Apple için lens ve ekran parçaları üreten Çin Lens Teknolojisinin Uygur Türklerini çalışmaya zorladığı ortaya çıktı. Uygurları etiketleyen bir yazılım geliştiren Çinli bir teknoloji şirketinden bahsederken, Apple'ın tedarikçisi insanlık dışı bir uygulama ortaya atarak tepkilere neden oldu. Apple 'köle işçi' haberini reddederken, kanıtlar soruları gündeme getirdi.
Washington Post'a göre; İşçiler, Müslüman Uygur Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerden tedarikçi firma Lens Teknoloji'ye transfer edildi. Pekin yönetiminin soykırım politikalarına maruz kalan Uygur Türkleri, şirketin fabrikasında çalışmaya zorlandı. 'Köle işçi' Uygur Türklerinin sayısı binlerle ifade ediliyor.
Çinli firmaların Uygur Türklerini etiketlediği iddiası
Apple yalanladı, ancak kanıt var
Apple sözcüsü, Uygur Türk işçilerinin zorla çalıştırılmasıyla ilgili haberleri yalanladı Apple'ın zorla çalıştırmaya "sıfır tolerans" politikası uyguladığını belirtti. Tedarikçiler için belirlenen politikaların ihlali sonucu iş fesihinin yapılacağını belirtti. Ayrıca firmanın tedarikçi firmalarda çalışan çalışanları da koruduğunu ve herkese saygı duyulduğunu belirtti. Örnek bir belgede, bir Lens Teknolojisi fabrikasında çalışan Uygur Türk işçilerinin işe başlamadan önce götürüldükleri yere geri dönecekleri belirtildi. Ancak, Uygur Türklerinin COVID-19 salgını sonrası askıya alınan tarifeli uçuşlar nedeniyle bekledikleri bildirildi. Daha sonra Uygur Türklerinin tarifeli seferlerin başlamasıyla seyahat ettiği belirtildi.
İşgücü transferinin nasıl yapıldığına dair bir rapor olduğu başka bir belgede belirtilmektedir. Bu rapora konu işçilerin zorla çalıştırılan Uygur Türkleri olduğu belirtiliyor. Çin, Uygur Türklerine Doğu Türkistan'daki ücra bir tesiste çalışma veya "eğitim faaliyeti" bahanesiyle toplama kamplarında kalma seçeneği sunuyor. Çalışmayı tercih edenler iş merkezlerinde tutulur. Pekin yönetimi asimilasyon politikaları çerçevesinde yaklaşık 4 milyon Uygur Türkünü toplama kamplarında tutuyor.