Işık hızının çözülmezliği ile dünya 2012'nin başlarında birkaç ay boyunca nefesini tuttu ve araştırmacılar modern fiziğin temel taşlarından birinin sallanıp sallanmadığını anlamaya çalıştı. Paniği tetikleyen, İtalya'nın Apenin Dağları'nın altındaki Gran Sasso Ulusal Laboratuvarı'ndan gelen raporlardı.
Bilim adamları ışık hızına çok yakın!
Işık hızının sırları ve uzaydaki en hızlı fenomenler
Bu raporlar, 730 km uzaklıktaki İsviçre / Fransa sınırında bulunan CERN'den alınmıştır. Ayrıca, bir parçacık hızlandırıcıdan ateşlenen nötrinoların (küçük, neredeyse kütlesiz atom altı parçacıklar) ışıktan daha hızlı hareket ettiğini söyledi (Nasıl Çalışır dergisinde belirtildiği gibi). Yüzyılı aşkın süredir kurulan fizik anlayışına göre, boşluktaki ışık hızı (ışık hızı) saniyede 299.782.458 kilometredir. Bu, evrendeki nihai hız sınırıdır. Albert Einstein'ın çalışmalarında çok iyi özetlediği nedenlerden ötürü kütlesi olan hiçbir nesne bu hıza (ışık hızına) ulaşamaz. Çünkü nesneler "göreceli" hızlara yaklaştıkça, Einstein'ın özel görelilik teorisinin öngördüğü garip etkiler (zamanı yavaşlatma, mesafeleri küçültme ve kütle artışı gibi) ortaya çıkarak ivmeyi giderek zorlaştırır. Sadece kütlesiz ışık fotonları ve diğer elektromanyetik radyasyon ışık hızına ulaşabilir. Bununla birlikte, fizik kaynaklarında devrim bekleyenlerin coşkusu mahsulde kaldı. Gran Sasso'da yapılan inceleme çalışmaları, nötrino patlamalarının zamanlamasının yanlış olduğunu ve ışık hızının aşılmadığını kanıtladı. En azından şimdi durum bu. Ancak "süper hızlı" dediğimiz şeyin her zaman temel fizik yasalarını aşması gerekmez. Beklediğimizden daha hızlı hareket eden nesneler, bizi şaşırtabilecek hızlara ulaşabilir.
Bu açıdan bakıldığında, evrenimiz süper hızlı fenomenlerle dolup taşmaktadır. Işık hızına yaklaşan, aralarında yüzde trilyon fark olan garip bitlerden gezegenlere, yıldızlara ve hatta insan yapımı uzay sondalarına kadar birçok şey mermilerden çok çok daha hızlı hareket ediyor.