Son yıllarda adını daha sık duymaya başlasak da asperger sendromu hakkında hala bilinmeyen birçok nokta var. Bir tür otizm olan Asperger sendromunun aslında otizmden farklı olduğu söylenebilir. Sizin için Asperger sendromu nedir, neden, semptomlar nelerdir, tedavi süreci nasıl işliyor gibi merak edilen soruları cevapladık.
Ülkemizde ve dünyada özellikle çocukluk çağında bazı nörogelişimsel farklılıklara bağlı sendromlar isimlendirilmiş ve bu sendromların nedenleri, tedavi süreçleri ve semptomları üzerine çalışmalar başlatılmıştır. Geçmişte adı verilmeyen birçok hastalığa bugün otizm denildiğini ve bunlardan birinin asperger sendromu olduğunu artık biliyoruz. Asperger sendromu, nedenleri, belirtileri ve tedavi süreci nedir? Tohum Otizm Vakfı başta olmak üzere ülkemizde ve dünyada pek çok uzman ve gönüllü, Asperger sendromu ve benzeri otizm türleri ile ilgili çalışmalar yaparak halkı bilinçlendirmeye çalışıyor. Asperger sendromu hakkında bilgi sahibi olarak, çevremizde ve belki de ailemizde bu bozukluğu olan bireyleri nasıl tedavi edeceğimizi öğrenebiliriz.
Asperger sendromu nedir?
Otizm spektrum bozuklukları adı verilen nörolojik bozukluklardan biri olan Asperger sendromu, doğuştan veya doğumdan sonraki ilk yıllarda ortaya çıkan bir nörolojidir. -gelişimsel bir farklılıktır. Beyin yapısında veya sinir sisteminde beynin çalışmasını sağlayan bir sorundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Aynı zamanda yüksek işlevli otizm veya otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılır.
Asperger sendromunun belirtileri nelerdir?
Göz teması kuramama. İsim verildiğinde bakmıyorum. Ne istediğini parmağıyla gösterememe. Akranlarıyla aynı oyunlarla ilgilenmemek. Sallanıyor, parmak uçlarında. Dönen nesnelerle aşırı ilgilenmek. Takıntılı davranış sergilemek. Konuşma gecikmesi gösteriliyor. İlişki kurma ve sürdürmede zorluk. Duyguyu ifade etmede güçlük. Diğer insanlarla etkileşimde güçlük. Tekrarlayan hareketler yapmak. Israrla aynı rutine bağlı kalmak. Bir alana yoğun ilgi göstermek. Az ya da çok duyusal uyarım.
Özellikle çocuklarda bu belirtiler dikkatle izlenmelidir. Asperger sendromlu bireyler, sosyal becerileri ve konuşmalarındaki yetersiz gelişimleri ve belirli konulara takıntılı olmaları nedeniyle diğer insanlarla iletişim kurmakta güçlük çekerler. Asperger sendromlu bireyler yürüme, koşma, bisiklete binme ve tırmanma gibi temel becerilerle ilgili sorunlar yaşayabilir. Aynı şekilde tekdüze ve tekrarlayan bir konuşma yaparak çok daha az yüz ifadesi sergileyebilir ve karşı tarafın vücut dilini anlamakta güçlük çekebilirler. Asperger sendromlu bir birey, ilgilendiği belirli bir konu hakkında rahatlıkla konuşulabilir. Ancak karşı taraf konuyu değiştirmek istediğinde ya da jest ve jestlerle başka bir şey açıklamaya çalıştığında, bu durumu birey tarafından anlamak çok zordur. Asperger sendromu ile.
Asperger sendromuna ne sebep olur?
Asperger sendromunun nedeni sinir sistemini etkileyen ve beyin yapısında yaşanan nörolojik bir sorundur. . Genel olarak, bu doğuştan sorunun neden ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak en çok vurgulanan neden genetik faktördür. Genetik faktörün yanı sıra yaşamın ilk yıllarında etkilenen çevresel faktörler de Asperger sendromuna neden olabilir. Bu çevresel faktörler kimyasal toksinler ve virüsler olarak kabul edilir. Erkek çocuklarda kızlara göre daha sık görülen Asperger sendromu için erken teşhis son derece önemlidir.
Erken teşhis için dikkat edilmesi gerekenler:Asperger sendromunun kesin tedavisi olmamakla birlikte, erken teşhis edildiği durumlarda uygulanan ilaçlar ve tedaviler ile sosyal hayata uyum süreci hızlandırılabilir. . Aşağıdaki semptomlardan bir veya daha fazlasına sahip olan çocuklar için otizm değerlendirmesi yapılabilir.
Göz teması kurmada güçlük. İsim geçtiğinde bakmıyorum. Söylenenleri duymuyormuş gibi yapma. Oyuncaklarla oynayamama. Arkadaşların oyunlarına kayıtsızlık. Aynı kelimeleri tekrar etmeyin. Akranlarınızın arkasında konuşmak. Sallanma ve kanat çırpma gibi hareketler yapmak. Aşırı hareket ederek istediğinizi yapmayın. Uzun süre tek bir şeye odaklanmayın. Bazı öğeleri döndürmek ve hizalamak için ısrar edin. Değişikliklere aşırı tepki vermeyin. Asperger sendromunun teşhis süreci:Yukarıdaki semptomlardan bir veya birkaçını sürekli gösteren çocuklar için öncelikle çocuk doktoru tarafından genel bir muayene yapılır. Duruma göre çocuk ruh sağlığı uzmanı ve çocuk nöroloğu tarafından bazı testler uygulanmaktadır. 12 aylıktan büyük çocuklara asperger sendromu teşhisi konabilir.
Hastalık Kontrol Önleme Merkezleri, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından yayınlanan 2006 raporuna göre, 2018 yılında yayınlanan rapora göre otizm ve türleri her 150 çocuktan birinde ve her 59 çocuktan birinde görülmektedir. Asperger sendromu tedavi süreci işe yarıyor mu? Asperger sendromunu kesin olarak ortadan kaldırmak için henüz bir çözüm bulunamamıştır. Ancak asperger sendromlu bireyler, sinirlilik, hiperaktivite, tekrarlayan davranışlar ve uykusuzluğu azaltan ilaçlarla birlikte uygulanan sosyal beceri eğitimi, konuşma ve dil terapisi, fizik tedavi ve bilişsel davranışçı terapi ile de sosyal hayata uyum sağlayabilirler.
Asperger sendromu hakkında kısaca bilinmesi gerekenler:
Beyin yapısındaki nörolojik problemlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Beyindeki anormal elektriksel aktiviteler nedeniyle, asperger sendromlu bireyler (% 35) nöbetler, istemsiz hareketler ve bilinç kaybı yaşayabilir. Asperger sendromu akıl hastalığı değildir. Ebeveynlik yöntemleri veya ailenin ekonomik durumu ile asperger sendromu arasında bir ilişki yoktur. Kalıtsal bir hastalık olduğu düşünülmektedir, ancak henüz kesin bir veri bulunamamıştır. Erkeklerde kızlara göre 4,3 kat daha yaygındır. Popüler inancın aksine, Asperger sendromlu çoğu bireyde zeka geriliği vardır. Asperger sendromlu bireylerin% 10'unda bazı üstün özellikler bulunur.
Çevremize çok daha duyarlı olabilmek adına asperger sendromu nedir, nedenleri, belirtileri nelerdir, tedavi süreci nasıl işliyor gibi merak edilen soruları cevapladık ve bilmeniz gereken önemli noktaları açıkladık. Otizm ve asperger sendromu gibi hastalıklarda erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu unutmayın.