Goethe Üniversitesi'nden Profesör Reinhard Dörner liderliğindeki bir atomik fizikçi ekibi, helyum atomları çalışmasında bulunan 850 zepto saniyelik (zepto saniye = saniyenin milyarda biri trilyonda biri) önceki rekoru kırmayı başardı. 850 zepto saniyelik eski rekor 2016'da kaydedildi ve o zamandan beri araştırmacılar daha fazla hassasiyet elde etmek için ölçüm araçlarını iyileştirmeye çalışıyorlar.
2016'dan önceki çalışmalarda, 1999'da femto saniye ölçüldü ve bu ölçümü yapan bilim adamları bu başarılar için Nobel Ödülü'nü kazandı. Bilim adamları 850 zepto-saniye zamanını geçmek için bir fotonun bir hidrojen molekülünü geçmesinin ne kadar sürdüğünü ölçtüler. Kimyasal bağların kırılması ve oluşması femto saniyeler sürer, ancak ışığın tek bir hidrojen molekülünden geçmesi 247 zepto saniye sürer. (247 zepto saniyelik ekran:0.000000000000000000247 saniye)
Hamburg'daki bir parçacık hızlandırıcıda, bir grup araştırmacı bu son derece kısa süreyi ölçebildi. Bunun için Goethe Üniversitesi'nden araştırmacılar bir hidrojen molekülüne (H2) bir foton gönderdi. Araştırmacılar, foton ilk atoma ulaştığında hidrojen molekülüne bir dalga gönderdiler ve ardından aynı şey ikinci atomda da oldu. Araştırmacılar, iki dalganın birbirini söndürmek için ne zaman çarpıştığını ölçebildiler. Bunu ve molekülün ışığa göre uzaysal konumunu kullanarak, fotonun molekülden geçmesi için geçen süreyi belirlediler:247 zepto saniye. 247 zepto saniye şu anda ölçülen en kısa süredir. Bu zamanı ölçmek için araştırmacılar, son derece hızlı atomik ve moleküler reaksiyonları kaydedebilen COLTRIMS reaksiyon mikroskobu adı verilen çok hassas bir parçacık detektörü kullandılar.
Rostock Üniversitesi'nden Sven Grundmann:"Uzaysal hidrojen molekülü. Yönünü bilerek, fotonun birinci ve ikinci hidrojen atomlarına ne zaman ulaştığını tam olarak hesaplamak için iki elektron dalgasının girişimini kullandık ve bu, bağlı olarak 247 zepto saniyeyi ölçmemizi sağladı. Işık açısından iki atom molekülün içinde ne kadar uzakta. "dedi.